Nokia – Kairamon myrskyisä vuosikymmen

Nokia – Kairamon myrskyisä vuosikymmen

Helkkula, Vesa

Näköalapaikka Nokian kohtalonvuosiin

Kari Kairamon johtajakaudella Nokiassa työskennellyt Vesa Helkkula tarjoaa uuden aikalaisnäkökulman yhtiön kiivaan kansainvälistymisen kauteen. Teoksessaan hän kertoo syistä, jotka saivat Nokian lähes polvilleen ja johtivat henkilökohtaisiin tragedioihin.

Nokialle 1980-luku oli nopean kasvun ja muutoksen vuosikymmen. Kari Kairamon visiota kansainvälisesti toimivasta elektroniikkayhtiöstä toteutettiin muun muassa mittavin yritysostoin. Miksi Kairamon visio irtaantui reaalimaailman mahdollisuuksista ja johti mittaviin epäonnistumisiin?

Yksi merkittävä tekijä oli valtataistelu, jopa vallanhimo. Eräät keskeiset johtajat edistivät henkilökohtaisia ambitioitaan ja tekivät ratkaisuja, jotka riskeerasivat Nokian tulevaisuuden. Kairamon luoma johdon organisointi antoi tilaa toimille, joissa yhtiön ja yksittäisen johtajan etu eivät välttämättä kohdanneet. Kirja tuo esille myös sen miten vajavainen oli hallintoneuvostossa istuneiden jäsenten ja pankinjohtajien ymmärrys Nokian elektroniikan nopeasti kehittyvien ydinalueiden markkinoista. Lopulta Nokia ajautui tilanteeseen, josta ei ollut muuta ulospääsyä kuin liiketoiminnan täydellinen remontti.

Helkkula analysoi ansiokkaasti Nokian tapahtumia osana 1980-luvun teollisuuden ja rahoitusmarkkinoiden murrosta.

Vesa Helkkula toimi seitsemän vuotta Nokian eri tehtävissä kansainvälisissä vientiprojekteissa, johdon strategiaosastolla ja Nokia Matkapuhelimien yrityssuunnittelujohtajana. Vuosina 1987 ja 1988 hän toimi Nokian pääkonttorin strategiaosastolla silloisen pääjohtajan Kari Kairamon esikunnassa yrityssuunnittelupäällikkönä. Nokian jälkeen hän on toiminut lähes 30 vuotta eri kansainvälisesti toimivien tietoliikenne-, elektroniikka- ja ohjelmistopalveluyritysten toimitusjohtajana.

Kirjanystävän tarjoushinta 27,90€

Ilmestyy 9.3.2023